İqlim dəyişikliyi ilə bağlı qlobal istiləşmə əsrin sonuna qədər temperaturun yüksəlməsinin gələcək ssenarisindən asılı olaraq balıq ehtiyatlarının, həmçinin dünya okeanlarının biokütləsinin 10%-dən 40%-ə qədər azalmasına səbəb olacaq.

İqtisadiyyat.az xəbər verir ki, bu, BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO) ixtisaslaşmış bölməsi tərəfindən hazırlanmış "Dəniz ekosistemləri və balıqçılıq üçün İqlim Dəyişikliyi Riskləri: 2100-cü ilə qədər proqnozlar" adlı ən son, ən əhatəli hesabatda əksini tapıb.

Hesabatın müəlliflərindən biri Tarub Baxrinin verdiyi məlumata görə, ilk dəfə olaraq qlobal proqnoz verməyə imkan verən geniş spektrli məlumatlar toplanıb və təhlil edilib: "Biz müxtəlif modellərdən və müşahidə sistemlərindən əldə edilən məlumatları müqayisə etdik, təhlil etdik və tərtib etdik".

O, izah edib ki, müxtəlif ölkələr və zonalar üzrə proqnozlar cari əsrin ortalarına qədər və onun sonuna doğru daha optimist və daha az optimist ssenarilər əsasında aparılıb. Qlobal istiləşməni 1,5-2 dərəcə Selsi səviyyəsində saxlayacaq aşağı karbonlu ssenariyə əsasən, əsrin sonuna qədər 178 ölkədə balıq ehtiyatının azalmasının 10% və ya daha az olacağı proqnozlaşdırılır. Qlobal istiləşmənin 3-4 dərəcə Selsi ilə nəticələnəcəyi daha az optimist yüksək emissiya ssenarisində əsrin sonuna qədər 48-dən çox ölkədə azalmaların 30%-ə qədər olacağı proqnozlaşdırılır.

"Balıq ehtiyatları ilə bağlı vəziyyətdə hər şey kontekstdən, konkret ölkədən və onun iqtisadiyyat və ərzaq təhlükəsizliyi baxımından balıqçılıqdan asılılığından çox asılıdır. Səhmlərin azalması böyükdür. Demək olar ki, 10% qlobal orta göstəricidir, lakin biz bu işi hər bir region üçün ayrıca tövsiyələr hazırlamaq üçün etdik", - deyə ekspert izah edib.

Ehtiyatların ən çox azalması riski olan balıq istehsal edən ölkələr arasında Çin (mənfi ssenaridə 30%-dən çox), Hindistan, İndoneziya, Peru  (37%-ə qədər) var.

Bu qrupa Rusiya və ABŞ da daxildir. Bununla belə, agentliyin həmsöhbətinin sözlərinə görə, itkilər ödənilə bilər və onun şöbəsi müvafiq tövsiyələr hazırlayır: "Nəzərə almalıyıq ki, hazırda ovlanan və emal edilən balıqların üçdə biri qeyri-qənaətbəxş saxlama və səmərəsiz emal nəticəsində itirilir ki, bu da təbii ehtiyatların azalmasını kompensasiya edə bilər".